Què es pot fer per potenciar la lectura a l’aula d’Educació Infantil?

Com a futura mestra d’Educació Infantil haig de tenir present la importància de despertar l’interès dels infants per aprendre a llegir.

En primer lloc, crec que és important saber què és la lectura. És aquella que et permet llegir i interpretar un codi, codificar i descodificar. Per ser un bon lector cal ser conscient del que s’està llegint, per tant estar atent, i d’aquesta manera un s’endinsa en el conte i fa ús de la imaginació tot trobant un sentit a la lectura. No només és important tenir present el concepte de lectura sinó també les funcions de la Literatura infantil i juvenil. Segons Teresa Colomer, la literatura infantil i juvenil ha de provocar al nen o nena un plaer i ha de ser un entreteniment, a més a més, desenvolupar les capacitats cognitives i afectives, per conèixer i comprendre’s a si mateix i els altres.

A partir d’una visita a la Biblioteca Rosa Sensat que va ser una de les sortides que vaig fer quan estava a la universitat. Va ser clau per poder aprendre més de com apropar als infants a la lectura. Allà ens van ensenyar com distribuïen els contes a l’àrea d’infantil. A més cal dir, que les prestatgeries estan al nivell de cada infant per tant tenen fàcil accés.
Una de les coses que he anat millorant al llarg d’aquest temps és la manera que tinc d’explicar els contes als infants. En primer lloc, a partir del que diu Juli Palou, es fa una bona tria del conte partint dels interessos que tenen els infants, i de la intenció i objectiu de la lectura. Durant la lectura es connecta amb les emocions dels infants i s’estableix un vincle. En finalitzar, es realitzen unes preguntes obertes als infants, relacionat amb el que hem llegit. Com a factors externs, també tinc en compte; crear un clima favorable i còmode, promoure l’interès i motivació per la lectura, preparar prèviament el conte, mantenir una entonació clara, utilitzar un bon vocabulari adequat, fer ús dels gestos i mantenir una postura correcta. 

Per altra banda, per ajudar a potenciar la lectura a l’aula també és important fer una bona tria de contes, partint dels interessos dels infants. Els contes no només ens apropen al gaudi de la lectura, sinó que també pots treballar alguns dels objectius que tu vols que assoleixin. També s’ha de triar el conte segons l’edat i el moment que estiguin els infants, si ha nascut un germanet, o tenim la situació que ha mort alguna persona propera al nen o nena. Si es vol introduir alguna activitat, desenvolupar la imaginació, crear i fomentar els hàbits lectors establerts, el conte és un recurs molt útil.

Mai perdo la motivació d’agafar un conte i compartir amb ells un moment màgic, a més del que jo vulgui treballar amb aquell conte. Intento com a futura mestra, acompanyar a l’infant en aquest procés de lectura, transmetent autonomia per tal que no sigui depenent de nosaltres, i donant-li recursos lectors adequats a les seves necessitats. El meu objectiu és que no perdin mai la curiositat de saber què hi ha dins d’un conte i què ens pot estar transmetent, és així com sempre voldran estar llegint.

Elena Padrós, Atenció a l’Alumne. Grau en Educació Infantil

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *